فواید فستینگ یا روزه داری متناوب چیست؟
مواردی که خواهید خواند:
- فواید فستینگ یا روزه داری متناوب چیست؟ (فواید فستینگ)
- ۱- تاثیر فستینگ بر كاهش وزن و استپ وزنی:
- ۲- فستینگ میتواند باعث بهبود عملكرد مغز و خلق و خوی شما شود:
- ۳- تاثير فستينگ بر هورمونهای بدن:
- ۴- آیا فستینگ روی سلامت قلب و عروق هم اثر گذار است؟
- ۵- فستینگ باعث میشود جوان تر به نظر برسید!
- منابع:
فواید فستینگ یا روزه داری متناوب چیست؟ (فواید فستینگ)
فستینگ یا روزه داری متناوب اخیرا به یکی از پرطرفدارترین الگوهای غذایی تبدیل شدهاست. مطالعات مختلفی كه در سراسر دنیا انجام شدهاست نشان میدهند که فستینگ میتواند اثرات مفیدی را بر بدن و مغز شما داشته باشد و حتی میتواند به جوان ماندن سلولهای بدن کمک كند و طول عمر شما را افزایش دهد. در اینجا قرار است چند مورد از مهمترین فواید فستینگ را به شما نشان دهیم.
۱- تاثیر فستینگ بر كاهش وزن و استپ وزنی
طرفداران فستینگ كه با هدف كاهش وزن آن را دنبال میکنند كم نیستند. مطالعات مختلفی نشان دادهاست افرادی كه در بازههای مشخصی در روز غذا میخورند یا به اصطلاح فستینگ میكنند نسبت به افرادی كه در كل طول روز غذا میخورند كاهش وزن بهتری دارند. اما مسلما ممكن است همه افراد با اجرای روش فستینگ به هدفشان نرسند. البته مهم است كه فستینگ را زیر نظر متخصص تغذیه اجرا کنید و در كنار آن سالم غذا بخورید. شاید برایتان جالب باشد كه یکی از فواید فستینگ این است که میتواند در رفع “استپ وزنی” یا همان “توقف روند كاهش وزن” نیز به شما کمک میكند. رژیمهای غذایی بسیار كم كالری برای طولانی مدت ممكن است شرایط بدن را به نحوی تغییر دهند كه روند كاهش وزن متوقف شود. به همین دلیل بعضی از متخصصان تغذیه توصیه میكنند برای رفع استپ وزنی از فستینگ کمک بگیرید. فستینگ این كار را با تغییر شرایطی كه بدن به آن عادت كرده است و تغییر سوخت و ساز بدن انجام میدهد.
۲- فستینگ میتواند باعث بهبود عملكرد مغز و خلق و خوی شما شود
فستينگ تاثير شگفت انگيز بر سلامت مغز دارد و اين كار را با کند کردن روند پیری انجام میدهد. در نتيجه عملکرد مغز بهبود پيدا میكند و مقاومت مغز در برابر آسیب و بیماری ها بيشتر میشود. بعلاوه فستینگ از طريق فرآیندی به نام اتوفاژی از بیماری آلزایمر و پارکینسون جلوگیری میکند و آن را به تاخير مياندازد. علم جدید نشان میدهد مغز و دستگاه گوارش ارتباط زیادی با هم دارند. يعنی سلامت دستگاه گوارش میتواند در سلامت مغز هم تاثیر گذار باشد. بعضی از دانشمندان معتقدند فوايد فستينگ بر روی مغز شايد از همين ارتباط مغز و دستگاه گوارش شما منشا میگيرد. بسیاری از افرادی که فستینگ میكنند معمولا سریعتر فکر میکنند و خلق و خوی بهتری هم دارند. فستينگ كردن با روشهای درست و اصولی میتواند در طولانی مدت بر سطح استرس و اضطراب شما هم اثر مثبت داشته باشد و حالتهای تنش، خشم و عصبانيت را در شما كمتر كند.
۳- تاثير فستينگ بر هورمونهای بدن
تحقیقات مهمی که روی فستینگ انجام شدهاست نشان میدهند فستینگ میتواند به بهبود تعادل هورمونی کمک کند. فستینگ حتی میتواند باعث افزایش سطح هورمونهایی شود که با افسردگی مبارزه میکنند. فستینگ میتواند هورمون گرلین که باعث حس گرسنگی در ما می شود را کاهش دهد و باعث افزایش هورمون لپتین شود. هورمون دیگری که با فستینگ سطوح آن تغییر میکند، هورمون انسولین است. با فستینگ کردن سطح انسولین کاهش پیدا میکند و در نتیجه بدن وارد مرحله چربی سوزی میشود. فستینگ حتی روی سطح هورمون رشد نیز اثر گذار است. همانطور که میدانید هورمون رشد، در رشد کودکان و نوجوانان و همچنین تنظیم سوخت و ساز قند و چربی نقش دارد. با فستینگ سطح هورمون رشد تا چندین برابر زیادتر میشود. بالا رفتن هورمون رشد به دنبال فستینگ میتواند تا حدودی به فرایند چربی سوزی و کاهش وزن بدن و افزایش توده ماهیچهای بدن کمک کند. اما جدای از فواید فستینگ بر سطح هورمونها، باید بدانید فستینگ کردن در ساعت های خیلی زیاد و غیر اصولی میتواند سطح هورمونهای بدن را به هم بریزد. این موضوع به خصوص برای زنان جدی تر است.
۴- آیا فستینگ روی سلامت قلب و عروق هم اثر گذار است؟
از فواید فستینگ میتوان به تاثیر مثبت آن بر سلامت عروق و قلب اشاره کرد. دانشمندان میگویند فستینگ کردن میتواند خطر بیماری عروق کرونر را کمتر کند. از آن جا که فستینگ کلسترول بد خون را کاهش میدهد، از بالا رفتن فشار خون جلوگیری میکند و سطح قند خون را کاهش میدهد، میتواند قلب و سلامت کلی شما را بهبود بخشد. درست است که فستینگ برای سلامت قلب و پیشگیری از بیماریهای قلبی مفید است، اما نکتهای که باید در این باره دانست این است که افراد مبتلا به بیماریهای قلبی-عروقی مانند افرادی که فشار خون بالا دارند و دارو مصرف میکنند باید در اجرای فستینگ با متخصص تغذیه مشورت کنند و بهتر است فستینگ نکنند.
۵- فستینگ باعث میشود جوان تر به نظر برسید!
بعضی از متخصصان معتقدند فستینگ کردن یکی از راههایی است که باعث میشود جوان تر و سرزنده تر به نظر برسید. یکی از دلایل آن هم این است که فستینگ روند پیری سلولها را به تاخیر میاندازد. هنگامی که سطح قند خون بالا باشد، کلاژنهای پوست سفت و غیرقابل انعطاف میشوند و این باعث میشود پوست ما زودتر چین و چروک بردارد. از فواید مهم فستینگ این است که میتواند سطح قندخون را پایین بیاورد، و در نتیجه باعث میشود پوست ما جوان بماند. از طرف دیگر وقتی بدن بیش از ۱۲ ساعت گرسنه میماند، شروع به خودخوری سلولهایی که آسیب دیدهاند میکند و با همین روش آنها را از بین میبرد و در نهایت از انرژی آنها سلولهای جدید میسازد. یکی از اهمیتهای این کار این است که از پیر شدن سلولهای بدن جلوگیری میشود. با بالا رفتن سن، اتوفاژی کمتر توی بدن اتفاق میافتد و به همین دلیل است که دیگر سلول جدیدی جایگزین سلولهای پیر و آسیب دیده نمیشود.
در این وب نوشت شما را با تعدادی از فواید فستینگ آشنا کردیم. اگر از آن دسته از افرادی هستید که به دنبال رسیدن به سلامتی و کاهش وزن هستید و تمایل به گرفتن رژیمهای غذایی ندارید، میتوانید از الگوی غذایی فستینگ برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنید. اما باز هم تاکید میکنیم که فستینگ در کنار همهی فواید و اثرات مفید زیادی که بر بدن دارد، بدون برنامه و زیر نظر متخصص تغذیه نباید اجرا شود. فستینگ برای گروه سنی زیر ۱۸ سال، سالمندان، زنان باردار یا شیرده و افرادی که به دلیل بیماری خاص نمی توانند ناشتا بمانند توصیه نمی شود.
منابع:
Kim BH, Joo Y, Kim MS, Choe HK, Tong Q, Kwon O. Effects of Intermittent Fasting on the Circulating Levels and Circadian Rhythms of Hormones. Endocrinol Metab (Seoul). 2021 Aug;36(4):745-756. doi: 10.3803/EnM.2021.405. Epub 2021 Aug 27. PMID: 34474513; PMCID: PMC8419605.
de Cabo R, Mattson MP. Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease. N Engl J Med. 2019 Dec 26;381(26):2541-2551. doi: 10.1056/NEJMra1905136. Erratum in: N Engl J Med. 2020 Jan 16;382(3):298. Erratum in: N Engl J Med. 2020 Mar 5;382(10):978. PMID: 31881139.
Dote-Montero M, Sanchez-Delgado G, Ravussin E. Effects of Intermittent Fasting on Cardiometabolic Health: An Energy Metabolism Perspective. Nutrients. 2022 Jan;14(3):489.
Gudden J, Arias Vasquez A, Bloemendaal M. The Effects of Intermittent Fasting on Brain and Cognitive Function. Nutrients. 2021 Sep 10;13(9):3166. doi: 10.3390/nu13093166. PMID: 34579042; PMCID: PMC8470960.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه